Formgivning av sidorna i boken

När manuset är klart ska sidorna formges (kallas också layout). Då utgår vi från din text och gör om den till sidor som ser ut precis som den blivande boken. Formgivningen är väldigt viktig för att din bok ska bli vacker och inte se amatörmässig ut.

Innan boken formges bestämmer man format, typsnitt, marginaler och mycket annat. Vi brukar göra ett prov med ett par sidor som du som författare får ta ställning till. Olika typsnitt passar för olika böcker.

Har boken bilder placeras de också in. Du får sen ett korrektur som ska gås igenom noga. Efter att fel har rättats får du ett slutkorrektur som du ska läsa en gång till och godkänna för tryckning.

Formgivning av omslaget

Omslaget ska också formges och är oftast i färg. Vi hjälper dig med det. På framsidan placerar vi in en bild om du har någon och kompletterar med titel och författarens namn. Man kan också ha en framsida utan bild. Vi hjälper dig också att skriva en säljande baksidestext och ordnar ISBN-nummer och en streckkod, som placeras nedtill på baksidan av boken.

Du kan också anlita någon som gör ett visuellt extra slagkraftigt omslag utifrån bokens innehåll och tema.

Tryckning

När allting annat blir dyrare blir det billigare att trycka böcker. Det beror på att de svenska tryckerierna är utsatta för mycket hård konkurrens, framför allt från Baltikum och Polen.

Den andra roliga utvecklingen är att man nu kan få små upplagor till lågt pris genom digitaltryck (vissa säger print-on-demand). Kvaliteten på digitaltryck har också blivit mycket bra.

Vi har mycket goda förbindelser med olika tryckerier och vet vilka som passar för olika sorters böcker. För de böcker som vi formger kan vi sköta tryckerikontakterna.

Digitaltryck

Du kan trycka 50, 100 eller 200 böcker för 25–30 kronor per bok exklusive frakt och moms. Det är oerhört billigt. Utvecklingen går mot att priset per bok är ungefär detsamma oavsett antalet böcker. Det innebär att du inte behöver ta till större upplaga än du tror du går åt. Tar böckerna slut beställer du bara en andra upplaga, vilket är det roligaste som finns för en förläggare.

De här priserna utgår från att boken har mjuk pärm, svartvitt tryck på sidorna och ett trycktekniskt bra format. På omslagets fram- och baksida kan du använda alla regnbågens färger.

Priserna för att ha färgsidor inne i boken sjunker också, vilket kan göra en barnbok i liten upplaga möjlig. Men hård pärm, som är vanligt för barnböcker, gör fortfarande boken mycket dyrare.

Offsettryck

Offsettryck används vid större upplagor. Då gör man tryckplåtar och drar igång en tryckpress. Det betyder en grundkostnad, men vid 500 eller fler böcker brukar det bli billigare. Den siffran är ungefärlig och ändras hela tiden.

Tips

– Du vill få en vacker bok med fint språk. Se till att den blir det.

– Tryck aldrig en bok i A5-format. Inte i A4 heller.

– Om din bok har enbart text, tryck den på gultonat papper. Inte på kritvitt.

– Använd inte typsnittet Times (kallas också Times New Roman).


Typograf och formgivare är yrken med stolta traditioner. Typograferna var de första som bildade fackförening i Sverige. Fuska inte i deras yrke. Recensenter och andra läsare märker brister.
© Bokverket 2014 – Skrivande, publicering, böcker för författare